Играј на цел екран – Fullscreen Mode

За излез од цен екран притисни “Esc”

БЛЕКЏЕК – BLACKJACK

Се што треба да знаеш за блекџек

Блекџек е многу популарна казино игра, а една од најпривлечните карактеристики е тоа шт ое лесна за играње и може да ја игра секој кој знае да брои до 21. Во многу случаеви може да се најде и под името 21.

Сепак, пред да се впуштите во Блекџек авантура, добро би било да прочитате нешто повеќе за тоа. Овде во текстот кој следи накратко ќе ви ги сумираме сите податоци кои се поврзани со оваа игра, како и многу стратегии за полесно остварување на профит.

Историја на блекџек

Се смета дека мегапопуларната игра блекџек има непознато потекло. Првиот пишан траг на оваа игра се наоѓа во книгата на Мигел де Сервантес, автор на на познатата Дон Кихот. Сервантес бил коцкар, а главните ликови во неговата приказна се преваранти од Севиља. Тој заработува така што прави измами во играта „Вентиуна“ или на шпански 21. Во делот е наведено дека целта на играта е да се достигне број на бодови од 21 без цифрата да биде надмината и дека асот вреди 1 или 11. Се игра со шпански шпил карти во кој недостигаат осумки и деветки.

Оваа кратка приказна, Сервантес ја напишал во 1601 или 1602 година што зборува дека блекџек се играл во Кастиља на почетокот на 17 век, а можеби и порано. Покасно се спомнува дека оваа игра на среќа се игра и во Франција.

Интерсен е фактот дека кога блекџек играта е претставена во САД казината почнале да нудат парични бонуси како би ги стимулирале играчите да ја испробаат. Еден таков бонус била исплатата во вредност од 10:1 ако играчот оствари победа со Ас пик и црн Џандар. Оваа комбинација се викала блек џек и називот е задржан до ден денес иако бонусот од 10:1 е повлечен.

Денес, за блекџек се смета секоја комбинација која е составена од Ас и карта која има вредност 10 без разлика на бојата.

Од историјата за оваа популарна игра може да заклучиме дека опстојува многу долго време, а сето тоа е благодарение на едноставноста и многуте стратегии кои ги има.

Основи на блекџек

Блекџек може да се игра со еден или повеќе шпилови карти. Колку повеќе шпилови карти се користат, толку шансата за казиното да освои добивка  се зголемува, а таму каде што се игра со помалку шпилови, шансите за да добие ирачот се зголемуваат. Повеќето казина имаат одреден број на маси на кои се игра блекџек, додека други ја немаат воопшто оваа игра во својата понуда.

Најчесто минималниот влог е 5 евра, но има и помали влогови, а најмногу влогот зависи од казиното, но во некои случаеви знае да достигне и сума од 50.000 евра. На една маса истовремено може да играат 6 луѓе, а акцијата почнува од дилерот лево. Дилерот секогаш е последен со потегот.

Играта почнува веднаш штом играчите ќе ги стават своите влогови на местото обележано за тоа. Обично дилерот знае да напомни дека влоговите, односно чиповите се редат по големина, така што најголемиот чип е најдолу. Кога дилерот ќе им каже на играчите дека повеќе нема вложување, тогаш веќе почнува делењето на картите.

Сите карти се делат за да се гледаат (face-up), a дилерот својата прва карта ја мести со лицето на долу, односно да не се гледа, а другите ги става на лице, односно сите да ги видат. Со анализа на картите кои ги има дилерот, играчите одлучуваат за продолжување на играта.

Играчите најчесто запираат кога збирот на нивните карти е помѓу 16 и 21, а ако имаат 11 или помалку најчесто земаат уште една карта. Играчите имаат право да земат колку што сакаат карти, но нивниот збир не смее да биде над 21. Доколку земате повеќе карти, поголема е веројатноста да надминете збир од 21, па така добивката оди во казиното, односно добива дилерот.

Правила за блекџек

Дури и оној кој не е страстен казино играч, сепак може да игра Блек Џек. Не треба многу време за да ги научите едноставните основи правила и можете – дури и пред да ги знаете – да почнете да играте на некоја од масите за Блек Џек. Подолу ви нудиме објаснување како да започнете со игра.

Целта во Блек Џек, познат и како 21, е да се победи дилерот. За да се направи тоа, потребен ви е идеален збир од 21 на вашите карти, или барем збир кој е што поблиску до оваа добитна бројка. Играта почнува со тоа што вие, како играч, добивате две карти, а истовремено толку добива и дилерот од кои вие можете да ја видите едната.

Картите со бројки од 1 до 9 ја имаат истата вредност на нивните бројки при збирање на сумата која ја имате. Тоа значи дека 8-ката се брои за осум, а четворка за четири. Картите со слики (џандар, дама, поп) се бројат за 10, додека кецот се брои за 1 или 11, во зависност од тоа што повеќе ви одговара во комбинација со другите. Вредноста на карите останува додека играта е во прогрес. Откако ќе ги видите вашите две карти, одлучувате дали сакате уште или запирате со барање на нови карти од дилерот. Кога ќе одлучите да запрете, на ред е дилерот да се обиде во име на казиното да погоди збир од 21 или што е можно поблиску до таа сума.

Победник во блекџек

Ако имате две карти, едната со слика, а другата е кец, тоа се вика Блек Џек и во тој случај вашата добивка е 2,5 пати поголема од паричниот влог кој сте го направиле. Во случај на било која друга победа, вашиот влог се удвојува како добивка. Што значи, ако вложите сто долари, вашата добивка ќе изнесува дополнителни сто долари, или вкупно двесте долари. Доколку вашиот дилер има Блек Џек истовремено со вас, вашите пари ќе ви бидат вратени.

Ако збирот на вашите карти е поголем од 21, играта е загубена. Треба да знаете дека доколку и вие и дилерот имате збир поголем од 21, тогаш дилерот ги добива парите. Блек Џек, исто така, подразбира и вештина на тактизирање кога сте под притисок во неизвесна ситуација и мора да пресечете дали вреди да барате уште една карта со ризик да го надминете збирот од 21. Ако вие и дилерот имате ист збир на картите и тој е под 21, паричниот влог ви се враќа.

Ако дилерот има збир од 16 или помалку, тој мора да влече карта, додека ако има збир од 17, тогаш може да остане на таа бројка без да бара карта. Тоа значи дека треба да сте внимателни колку блиску до 16 е дилерот. Во таков случај тој ќе треба да влечи карта, дури и ако истата вам ви донесе победа и добивка.

Токму тој тактички момент истовремено ја прави играта интересна и возбудлива. Кога играте Блек Џек имате неповторливо искуство на возбуда и шанса да освоите добра сума на пари. Поради тоа, Блек Џек е многу популарна и распространета казино игра.

Како да играте блекџек?

Оваа игра може да ја играте во локалните казина, а скоро и во сите онлајн казина.

Тоа што треба да го имате на ум е дека ако навистина сакате да се стекнете со искуство за оваа игра ние ви препорачуваме тоа да го направите онлајн.

Веруваме се прашувате зошто…Одговорот е едноставен. За разлика од локалното казино, на онлајн казиното ќе си добиете и соодветен бонус за добредојде од 100%. На тој начин, вие имате ексклузивна можност да ја испробате оваа игра со повеќе пари, а притоа да не страда вашиот џеб.

Се надеваме дека одговорот на прашењето Како да играте Блекџек? ви го одговоривме.

Стратегии за блекџек

Основната стратегија за блекџек ја развиле математичари и статистичари со помош на пресметковни симулации за тоа како предноста на казиното да ја сведат на минимум.

Стратегијата за блекџек генерално се заснова на две работи, односно веројатност да се добие некоја карта и дилерот да се следни по точно одредени правила.

Веројатност да се добие 5 изнесува 4 од 52 (7,7%).
Веројатност да се добие 8 изнесува 4 од 52 (7.7%).

Веројатност да се добие било која карта од шпилот,изнесува 4 од 52, бидејќи во шпилот се 52 карти, а 4 карти се со иста вредност. Освен 10, бидејќи таа вредност ја имаат и 10,Ј,Q и К. Веројатноста да добиете 10 во блекџек e 16 od 52 односно 30.8%.

Дилерот не може како и играчот да игра по своја воља, туку мора да се прдржува до одредените правила, а тие се: мора да застане на 17 и повеќе, нема можност да раздвојува карти или да игра дупло, како и дилерот за блекџек не добива сооднос 3:2 како што добива играчот.

Казината можат да поставуваат свои одредени правила, а со тоа основната стратегија за блекџек може да претрпи и мали промени. Овде ќе ги напишеме тие правила и ќе додадеме што е поволно за играчот.

Колку шпилови карти се користат?

Колку помалку шпилови, толку е подобро за играчот. Играта со еден шпил карти е најповолна.

Дали дилерот застанува на 17 (АС и 6) или зема уште една карта?

За играчот подобро е да застане.

На кои карти е дозволено дуплирање?

За играчот дуплирање е дозволено на било кои две карти.

Дали може да се дуплира после раздвојување на картите?

За играчот дуплирање после раздвојување на картите е подобра опција.

За победа во блекџек потребна е среќа и вештина, но треба да знаете дека играњето дури и по совршената стратегија не му дава прдност на играчот, туку само ја смалува на казиното. Играчот може да постигне предност над казиното само со таканаречено броење на картите.

Броење на карти во блекџек

Блекџекот е доста популарна игра на среќа во која генерално предноста ја има казиното. Но со одредени методи, предноста може да ја насочите кон вас.

Постојат многу методи за создавање предност во блекџекот, а една од тие методи е броењето на карти.

Броењето на карти може да биде многу важно за вашата игра. Со броење на картите ја зголемувате вашата шанса за победа.

Во блекџек, како и во останатите игри, казиното има предност во однос на вас, но доколку во вашата игра вклучете соврешено броење на карти, не само што ќе ја намалите предноста на казиното, туку имате шанса и да заработите пари.

Броењето карти доаѓа во неколку формати, од едноставни до комплицирани методи. За оние кои се нови во броењето на карти, едноставната метода е доволна. Еднаш кога играчот ќе ја усоврши таа едноставна метода, може да премине и на комплицираните методи.

Едноставен начин за тестирање на вашите вештини е играње блекџек онлајн. Не сте временски ограничени, ниту сте под казино надзоро. За почетниците, може да ги запишувате резултатите на лист додека играте блекџек онлајн, но само за учење.

Едноставно Hi – Lo броење на карти во блекџек

оваа техника е за почетници, но тоа не значи дека не е добра. Со оваа техника може да остварите голема предност.
Цела идеја која се крие зад Hi – Lo системот на броење на секоја карта да и дадете вредност.

Оваа метода на броење му кажува на играчот кои карти останале во шпилот, високи или ниски. После половина шпил, доколку вашето броење е високо, во шпилот има повеќе 10 до А карти, тоа предстваува предност за играчот. Доколку броењето е ниско, тоа претставува предност за казиното.

Кога има повеќе 10 – А карти останато во шпилот, играчот има голема можност за добивање блекџек. Со ова знаење, можете да го зголемете влогот во прав момент. Ова исто така може да значи дека дилерот во голем број случаеви ќе надмине 21.

Верзии на блекџек

Постојат повеќе верзии за оваа позната игра на среќа и тоа:

  • Класичен блекџек
  • Блекџек
  • Америкаснки блекџек
  • Блекџек премиум
  • Шпанец 21

Класичен блекџек

Класичниот блекџек се игра со 4 шпила карти, а лимитот се движи помеѓу 1 и 300, а исто така важат основните правила за игра. (дилерот застанува на 17, дуплирање е дозволено на 9,10 и 11). Се препорачува употреба на основните блекџек стратегии, а една верзија е тоа што играчот може да избира да седи сам или со други играчи. Постои можност за играње и со двајца други играчи.

Блекџек

Најчеста варијанта на блекџек со 6 шпилови, без додатни игри и со лимит од 1 до 1500 и нормални правила. Водичнот на основната стратегија за блекџек е прилагоден за оваа верзија на игра.

Американски блекџек

Како што наведивме во правилата за блекџек, постојат неколку клучни разлики помеѓу американскиот и европскиот блекџек. Најголема впечатлива разлика е долната карта на дилерот во американскиот блекџек, иако тоа во онлајн играњето нема никаква важност.

Блекџек премиум

Премиум верзијата се однесува на лимитите на обложување кои можат да се зголемат до 10.000 ако играчот тоа го посакува. Постојат три класи на лимит пред да започне играта и тие се менуваат во зависност од барањето на играчот.

Шпанец 21

Шпанец 21  е еден вид блекџек кој има претрпени големи промени во правилата во однос на другите верзии.

Промените се:

  • Играчот може да дуплира на секој 3 карти
  • Играта може да се игра со 8 шпилови
  • Играчот може да сплитува само еднаш
  • Дуплирање после сплитот е дозволено
  • Дилерот игра на сите 17-ки

Најзначајна од сите промени е тоа што во шпанец 21 нема десетки. Сите големи карти со слики остануваат во шпилот, но остсуството на 10ки ја зголемува шансата за добивка на казиното.

Scroll to Top